12 tips voor een Noordkaap roadtrip in de winter

Landrover Discovery in the Snow Finland Offroad

Winterreis naar de Noordkaap

De Noordkaap is een iconische plek waar je een keer geweest moet zijn. Wil je met je eigen 4×4 de Noordkaap bezoeken, ga dan in de winter. Dan is de hele reis een groot avontuur. Graag geven we 12 waardevolle tips voor jouw Arctic 4×4 Adventure.

Persoonlijke uitrusting:

 1. Winddichte en warme jas
  Een goede jas is essentieel. Ga voor kwaliteit, bijvoorbeeld het Zweedse merk Fjällräven.
  Bij Bever zijn verschillende jassen in de Sale
 2. Warme handschoenen
  Een paar goede wanten maken het reizen in Arctisch gebied aangenaam. Martijn van 4x4vakantie.nl gebruikt deze Gore tex wanten:

  Bij Qvist te koop voor een mooie prijs van € 7,50 in maat 8 en 10.
 3. Thermo schoenen
  Niets is zo vervelend als kouden voeten. Investeer daarom in goede thermo schoenen. Henry van 4x4vakantie.nl gebruikt deze degelijke boots:

  Bedrijven die werkkleding verkopen, hebben ook professionele winterschoenen in het assortiment. Bijvoorbeeld bij www.unishorebedrijfskleding.nl
 4. Bonus tip: Slaapzak
  Tijdens onze winterreizen overnachten we meestal in hotels. Dat is wel zo prettig. Toch nemen we slaapzakken mee. Een slaapzak houdt je lekker warm tijdens een tussenstop of noodgeval. Altijd meenemen!

Voorbereiding auto

 1. Auto winterklaar maken
  Je auto moet voorbereid zijn op -30°C. Dit is van belang:
  – Alle oliën vervangen voor dunnere olie (bv. 0W30).
  – Bij diesels de voorgloeiinstallatie controleren. Deze moet tiptop zijn.
  – Controleer de capaciteit van de accu(‘s) en indien nodig vervangen.
 2. Winterbanden
  De juiste winterbanden zijn essentieel om veilig te reizen in ijzige omstandigheden. Vraag onze auto-expert Henry van Vliet om persoonlijk advies wat bij jouw auto past via henry@4x4vakantie.nl.
 3. Spijkers
  Voor meer grip zijn spikes in de banden in sommige gevallen nodig. Onderweg kun je bij lokale bandenbedrijven spikes laten zetten in de banden. Wij nemen zelf spijkers mee en zetten deze in de banden als de omstandigheden hierom vragen.

Must do / Must see

 1. Arctic SnowHotel & Glass Igloos
  Het Arctic SnowHotel is een bijzondere ervaring. Overnacht in een kamer en bed volledig van ijs. arcticsnowhotel.fi
 2. Bezoek de echte Kerstman in Fins Lapland
  Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman. Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt. Stuur je een kaartje naar ‘Kerstman, Noordpool’, dan komt het hier terecht, in het postkantoortje waar elfjes alle brieven aan de Kerstman sorteren. Dat is een drukke baan – jaarlijks komen er zo’n 600.000 brieven en kaarten binnen, verstuurd van over de hele wereld. Deze worden bovendien allemaal beantwoord, in de eigen taal.
  Bron: www.nationalgeographic.nl
 3. Sleddog tour
  Met Alaskan Huskies de wildernis in, hoe gaaf is dat. Een tocht met sledehonden kan een paar uur tot meerdere dagen duren en kun je overal doen in Scandinavië, bijvoorbeeld bij Åre Sleddog Adventures
 4. Snowmobile Safari
  Nog zo een mooi Arctische must-do activiteit, met een sneeuwscooter door de sneeuw de snowmobile tracks verkennen. Door bossen en over bevroren meren ontdek je het prachtige winterse landschap. Ook dit kun je overal doen. Een van de betere locaties is bij  Ivalo Trek

Bonus tip

 • Vergeet je sneeuwbal-gooi-handschoenen niet
  Henry kwam nog met deze extra tip. Sneeuwballen gooien hoort bij een wintertrip naar de Noordkaap. So be prepared. Meer sneeuwbal tips via henry@4x4vakantie.nl.


Georganiseerde Noordkaap expeditie

Ga je liever met een groep op reis naar de Noordkaap. Dat kan natuurlijk ook. Routes, hotels, activiteiten en technische ondersteuning is dan goed geregeld. En leuk gezelschap van andere 4×4 liefhebbers. Bekijk onze North Cape Expedition eens: www.4x4vakantie.nl/trip/lapland/

Dit vind je misschien ook leuk...