Laatst bijgewerkt: 22 juli 2021

Nieuws omtrent corona

Momenteel volgen de ontwikkelingen zich zo snel op. We adviseren reizigers de door de overheid ondersteunde websites en apps in de gaten te houden. Heb je bij ons een reis geboekt, krijg je van ons altijd een gedetailleerde instructie met betrekking tot de eisen die voor jou van toepassing zijn.

Voor actuele informatie kun je het beste de volgende bronnen gebruiken:

Reopen Europe
Europese Unie heeft de site Re-open EU (europa.eu) in het leven geroepen om reizigers overzichtelijk duidelijk te maken aan welke eisen zij dienen te voldoen. Je kunt je reisplan invullen met land van vertrek en land van aankomst. Vervolgens krijg je een duidelijk overzicht van eisen waaraan je zult moeten voldoen. Deze site is ook beschikbaar in een mobiele app.

Nederlandse overheid
Informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je op Nederland Wereldwijd . Deze site is ook beschikbaar in een mobiele app.

IJslandse overheid
Het lag al in de lijn der verwachting dat Nederland, gezien het toenemende aantal besmettingen, op code rood is komen te staan bij het Europese ECDC . Dit houdt echter niet automatisch in dat IJsland volledig gevaccineerde Nederlanders niet meer toe zal laten. In het verleden heeft Nederland ook geruime tijd op deze rode lijst gestaan zonder dat IJsland beperkingen had voor volledig gevaccineerden en personen die al covid hebben gehad. Vooralsnog zijn er geen signalen, dat dit zal veranderen.

Voor complete informatie en eisen van de IJslandse overheid kun je kijken op www.covid.is.

IJsland neemt deel aan het Europese digitaal coronacertificaat (DCC), waarbij je met een QR code in de Corona Check app kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. Let op: je wordt pas als volledig gevaccineerd beschouwd zodra er 14 dagen zijn verstreken na je tweede vaccinatie (of bij het Janssen vaccin 14 dagen na de eerste vaccinatie).

Aandachtspunten voor vertrek

 • NEGATIEVE TEST (GELDIG VANAF 27-7)
  Vanaf 27 juli 2021 moeten gevaccineerde reizgers bij aankomst in IJsland een negatieve COVID- testuitslag overleggen. Dit kan een PCR-test zijn of een antigen test, niet ouder dan 72 uur. Deze regel geldt niet voor kinderen geboren in 2005 of later. Het is mogelijk om een testafspraak te maken in de CoronaCheck app. Verderop in dit document lees je hoe. Bij de Smyril Line mag deze test niet ouder zijn dan 72 uur wanneer je hem laat zien in de haven van Hirtshals.
  > We raden aan om een geldige test te doen in Nederland vanaf 24 juli 2021, na 12.00 uur. Het is ook mogelijk om in Denemarken een test te laten doen. Een testlocatie kun je opzoeken via: https://en.coronasmitte.dk/find-covid-19-test-center
  > Reizigers vanaf de Faeröer naar IJsland moeten zich ook laten testen, voordat ze naar IJsland reizen. Dat geldt ook vanaf 27 juli. Testlocaties op de Faeröer kun je vinden via corona.fo/testing?_l=en
 • PRE-REGISTERFORMULIER
  Voordat je naar IJsland vertrekt ben je verplicht om een pre-registratieformulier in te vullen via visit.covid.is. Dit kan vanaf 72 uur voor vertrek (26 juli 2021 vanaf 08.30 uur). Op dit formulier vul je de volgende gegevens in: persoonlijke gegevens en contactinformatie, vluchtinformatie, reisdata en adres(sen) tijdens je verblijf in IJsland. Het formulier bevat ook een gezondheidsverklaring.
 • VACCINATIECERTIFICAAT OF CERTIFICAAT EERDERE COVID-19 BESMETTING
  Vergeet niet je vaccinatiecertificaat mee te nemen of een certificaat van een eerdere COVID-19 besmetting
  • – Maak een QR-code in de CoronaCheck App aan. Vaccinatiecertificaten kunnen zowel digitaal als op papier zijn, zie info hieronder bij CoronaCheck App.
  • – Bij de IJslandse grens wordt het certificaat beoordeeld
  • – Je bent volledig gevaccineerd wanneer je 2 prikken hebt gehad (in het geval van het Jansen-vaccin is dit maar 1 prik) en de 2e prik (of 1e prik van Jansen vaccin) minimaal 14 dagen voor vertrek plaats vindt.
 • MONDMASKERS
  Neem ook een voorraad mondmaskers mee.
  • – Bij de check-in en boarding van de ferry zijn mondmaskers verplicht.
  • – Op de ferry wordt aanbevolen om buiten de eigen hut een mondmasker te dragen.

Vaccinatiecertificaat 
Klik op de link voor meer informatie waar een certificaat aan moet voldoen https://www.covid.is/sub-categories/certificates
Een vaccinatiecertificaat moet van een van de volgende vaccins zijn:

 1. 1. Comirnaty; Pfizer BioNTech
 2. 2. COVID-19 Vaccine Moderna
 3. 3. COVID-19 Vaccine AstraZeneca
 4. 4. COVID-19 Vaccine Janssen

Het vaccinatieboekje, ook wel het bekende gele boekje, wat wordt uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ook geldig

CORONACHECK APP

Met de CoronaCheck app kun je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel en vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-code en een internationale QR- code.

Werkwijze app:

 • – Downloadt de app via de Apple App Store of Google Play Store
 • – Klik daarna op “QR-code maken”. Je klikt op “Volgende”. Jeselecteert waar je een QR-code van wilt maken
 • – Voor het maken van een testbewijs gebruik je de ophaalcode dieje per SMS of per email van de testlocatie hebt ontvangen
 • – Voor het maken van een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haal je je gegevens op met je DigiD
 • – Zorg dat de QR-code op internationaal staat
 • – De internationale QR-code kun je laten scannen wanneeer je de grens over gaat

Testafspraak maken via de CoronaCheck app

 • – Open de app –> druk op ‘ik ben nog niet getest’ –> maak een afspraak
 • – Testen voor reizigers –> Maak afspraak
 • – Welke test heb je nodig voor jouw reis –> PCR of Antigeen/ vul in of je klachten hebt –> verder
 • – Wanneer heb je je testresultaat nodig –> vul hier in wanneer je op reis gaat
 • – Waar wil je je laten testen –> vul je postcode in en zoek een testlocatie in de buurt
 • – Zet de testuitslag in je app en maak de QR-code aan (het kan even duren, voordat je de code kan aan-maken nadat je de uitslag hebt ontvangen)

Papieren toegangs bewijs (https://coronacheck.nl/nl/print/)
Heb je geen smartphone of wil je de QR-code ook graag op papier hebben, dan is het mogelijk om via de website Coronacheck.nl je papieren bewijs op te vragen.

 • – Druk op maak ‘Papieren bewijs’
 • – Ga akkoord met de privacy verklaring en druk op ‘Volgende
 • – Kies waarvoor je een bewijs wilt maken
 • – Print het uit en neem het bewijs mee wanneer je op reis gaat.Meer informatie via https://coronacheck.nl/nl